Werken met een thema

Fotografie: Werken met een thema 2018-2019

Op deze pagina komt een overzicht met voorbeelden van de thema’s voor seizoen 2018 – 2019.

Cursusdata seizoen 2018-2019

Data cursus 1:
17 september, 1 oktober, 5 november, 3 december, 7 januari, 4 februari, 11 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni.
Data cursus 2:
24 september, 29 oktober, 19 november, 17 december, 21 januari, 18 februari, 18 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni.

Thema's seizoen 2018-2019

Dit thema vraagt fantasie en creativiteit van zowel fotograaf als toeschouwer. De bedoeling is een aantal foto's te maken die een mysterieuze sfeer oproepen. Daarnaast moet het ook een mysterie zijn wat er nu werkelijk gebeurt of gebeurt is op de foto.

Energie is op verschillende manieren op te vatten: je gebruikt energie, je doet energie op. Ook kun je vormen van energie laten zien, kortom, een onderwerp waar je alle kanten mee uit kunt.

De uitdaging deze keer is om enkele foto's te maken die vooral bestaan uit witte tinten in verschillende gradaties. Je kunt natuurlijk enkele kleine details toevoegen om een groter contrast te bereiken.

Bij het gebruik van lichte tinten is het verstandig om krap te belichten. Werk daarom met verschillende belichtingscorrecties. Probeer bijvoorbeeld eens een opname met een correctie van -1 of -2.

Onderstaand weer enkele voorbeelden.

Het begrip Reflectie is op verschillende manieren op te vatten. Geef je fantasie de ruimte.
In deze tijd kun je er natuurlijk niet onderuit: Herfst. Probeer, behalve de prachtige kleuren, ook eens te letten op bijzondere sfeer door bijvoorbeeld tegenlicht of een niet alledaagse plek. Misschien dat zwart-wit je hierbij kan helpen.
Maak 3 tot 4 foto's in je directe omgeving. De foto's moeten aan 2 voorwaarden voldoen: Ze dienen gemaakt te zijn bij nacht én omgezet worden naar zwart-wit. Nabewerking met Photoshop of andere (online) software is natuurlijk prima, maar maak het niet te gek 😉

We maken 3 drieluiken met een zomers thema. Het thema kan bestaan uit foto's van je vakantie maar ook van een dagje strand. Je hebt keuze te over dus succes met het maken van de foto's.

 

 

Thema's groep 3 voorjaar 2019

Een foto hoeft niet altijd een herkenbaar onderwerp te hebben, maar kan ook bestaan uit een zoekplaatje, een mooie vorm of kleur en lijnspel. Maak daarom voor deze avond 3 of 4 foto's die anders zijn dan gewoon. Gebruik daarvoor gerust fotobewerking.


De VU-Krant: lees online onze vu-krant door op onderstaande knop te klikken.