Werken met een thema

Fotografie: Werken met een thema 2018-2019

Op deze pagina komt een overzicht met voorbeelden van de thema’s voor seizoen 2018 – 2019.

Cursusdata seizoen 2018-2019

Data cursus 1:
17 september, 1 oktober, 5 november, 3 december, 7 januari, 4 februari, 11 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni.
Data cursus 2:
24 september, 29 oktober, 19 november, 17 december, 21 januari, 18 februari, 18 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni.

Thema's seizoen 2018-2019

Fotografeer een boerderij in de ruimste zin van het woord. Kaasboerderij, kinderboerderij, zorgboerderij: leef je uit.

Als je oude foto's bekijkt vallen vooral de verschillen op, maar vaak zijn er ook veel zaken niet veranderd. In deze opdracht is het de bedoeling om oude situaties weer te geven naast de huidige. Hierbij komt vooral wat techniek kijken. Waar je op moet letten is natuurlijk de standplaats en de opnamehoek van je voorganger, maar zeker ook het gebruikte brandpunt.

Blijkt een onderwerp achterin het beeld te klein te zijn, dan zul je wat moeten inzoomen. Omdat je daardoor natuurlijk ook aan de voorkant minder van je onderwerp gaat zien, moet je zelf naar achter gaan staan. Op deze manier werk je toe naar een zoveel mogelijk gelijkende opname.

Oude foto's vind je op de websites van verschillende archieven zoals die van het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Streekarchief Land van Heusden en Altena (o.a. het Waalwijks archief) en het Regionaal Archief Tilburg.

Het naast elkaar plaatsen van 2 foto's is goed uit te voeren met FastStone viewer: selecteer de beide foto's, kies in het menu Ontwerpen => Ontwerp strip van afbeeldingen, zet eventueel de foto's nog in de juiste volgorde door ze te slepen en klik op Ontwerpen en tenslotte op Opslaan.

Het grafisch omzetten van foto's is een techniek die al lang wordt gebruikt in de beeldende kunst. Denk aan het werk van Andy Warhol en het bekende portret van Che Guevara.

Digitaal is dit gelukkig een stuk makkelijker dan analoog. Een eenvoudige manier is het gebruik van het gereedschap "Niveau's" dat je vind in Photoshop maar ook in het gratis Faststone viewer. Open de foto en schuif de linkse en rechtse schuifregelaar tegen elkaar aan. Afhankelijk van de plaats waar beide regelaars staan, krijg je meer of minder wit in het eindresultaat.

Dit thema vraagt fantasie en creativiteit van zowel fotograaf als toeschouwer. De bedoeling is een aantal foto's te maken die een mysterieuze sfeer oproepen. Daarnaast moet het ook een mysterie zijn wat er nu werkelijk gebeurt of gebeurt is op de foto.

Energie is op verschillende manieren op te vatten: je gebruikt energie, je doet energie op. Ook kun je vormen van energie laten zien, kortom, een onderwerp waar je alle kanten mee uit kunt.

De uitdaging deze keer is om enkele foto's te maken die vooral bestaan uit witte tinten in verschillende gradaties. Je kunt natuurlijk enkele kleine details toevoegen om een groter contrast te bereiken.

Bij het gebruik van lichte tinten is het verstandig om krap te belichten. Werk daarom met verschillende belichtingscorrecties. Probeer bijvoorbeeld eens een opname met een correctie van -1 of -2.

Onderstaand weer enkele voorbeelden.

Het begrip Reflectie is op verschillende manieren op te vatten. Geef je fantasie de ruimte.
In deze tijd kun je er natuurlijk niet onderuit: Herfst. Probeer, behalve de prachtige kleuren, ook eens te letten op bijzondere sfeer door bijvoorbeeld tegenlicht of een niet alledaagse plek. Misschien dat zwart-wit je hierbij kan helpen.
Maak 3 tot 4 foto's in je directe omgeving. De foto's moeten aan 2 voorwaarden voldoen: Ze dienen gemaakt te zijn bij nacht én omgezet worden naar zwart-wit. Nabewerking met Photoshop of andere (online) software is natuurlijk prima, maar maak het niet te gek 😉

We maken 3 drieluiken met een zomers thema. Het thema kan bestaan uit foto's van je vakantie maar ook van een dagje strand. Je hebt keuze te over dus succes met het maken van de foto's.

 

 

Thema's groep 3 voorjaar 2019

Een foto hoeft niet altijd een herkenbaar onderwerp te hebben, maar kan ook bestaan uit een zoekplaatje, een mooie vorm of kleur en lijnspel. Maak daarom voor deze avond 3 of 4 foto's die anders zijn dan gewoon. Gebruik daarvoor gerust fotobewerking.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door de cursisten van Themagroep 3

Probeer in je foto's een onderwerp vast te leggen met daarin zichtbaar de essentiële functie van dit onderwerp.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door de cursisten van themagroep 3

Vrije keuze van onderwerp. Enige eis is om een macrofoto te maken.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door de cursisten van themagroep 3


De VU-Krant: lees online onze vu-krant door op onderstaande knop te klikken.