Trauma, en daarvan loskomen

  • -

Trauma, en daarvan loskomen

Categorie

Trauma kan ontstaan door een auto-ongeluk, geweld, misbruik, natuurramp of een operatie in het ziekenhuis. Zo ook door scheiding van ouders, gepest worden, een moeilijke bevalling, slecht nieuws of het overlijden van een dierbare.  In deze lezing leren we wat trauma precies is en maken we kennis met enkele principes uit Somatic Experiencing®, een methode om trauma aan te pakken.

Peter A. Levine is de grondlegger van de methode Somatic Experiencing®. Hij was benieuwd waarom dieren in hun natuurlijke habitat na een levensbedreigende situatie vrijwel niet en mensen regelmatig wel getraumatiseerd raken. Dieren en mensen hebben voor een groot deel hetzelfde natuurlijke regulatie-mechanisme. Hij zag dat dieren reageren op gevaar door zich te oriënteren, te vluchten, te vechten of zich dood te houden. En dat ze, als ze weer relatief veilig zijn, de opgeladen energie ontladen door te trillen, schudden of te bewegen om vervolgens hun dagelijkse leven weer voort te zetten. Traumatische symptomen ontstaan als de overtollige energie niet ontladen wordt door het lichaam. Trauma is dus geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen. In deze lezing leren we wat trauma is en maken we kennis met enkele principes uit Somatic Experiencing.
De lezing wordt gehouden door Hester de Vries, opgeleid tot diergedragkundige en stressfysioloog aan de Wageningen Universiteit en lichaamsgericht therapeut in haar praktijk in Drunen. Ze volgt de opleiding Somatic Experiencing.


Kaart wordt geladen...

Startdatum
12 december 2018
Einddatum
12 december 2018
Tijd
19:30-22:00 uur

Locatie
Van Haestrechtcollege

Aantal vrije plaatsen: 1
Inschrijven voor deze cursus

Er kunnen geen inschrijvingen meer worden geplaatst voor deze cursus


De VU-Krant: lees online onze vu-krant door op onderstaande knop te klikken.