Kijk mee naar kunst

  • -

Kijk mee naar kunst

Categorie

In de afgelopen jaren heeft kunsthistoricus Bert van der Linden heel wat cursussen gegeven. De cursisten die zijn lessen hebben gevolgd weten  wat voor verrassende kijk hij heeft op kunstuitingen uit veel perioden en veel culturen. Of het nu Griekse oudheid betreft, Renaissance of kunst uit de twintigste eeuw, er was altijd een originele visie op de betekenis van het werk.

Komend najaar 2019 wil Bert weer een reeks lessen geven, maar nu wil hij de onderwerpen vaststellen in overleg met de cursisten. Daarom organiseert de VU op 11 maart om half acht een bijeenkomst waar over mogelijke onderwerpen voor het najaar gebrainstormd zal worden. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, of mee wil denken over de inhoud van de cursus van het najaar is welkom.

Verhalen van lang geleden zoals de Trojaanse oorlog en hoe die aan de orde komt in vele kunstwerken, bouwwerken uit de klassieke tijd (de Ara Pacis van keizer Augustus, het Parthenon, de thermen van Caracalla), afbeeldingen op antieke Griekse keramiek, wat er komt kijken bij de bouw van kathedralen, het westwerk van de Sint Servaas in Maastricht, opzienbarende schilderwerken uit de Italiaanse renaissance (de School van Athene van Raphael, de Ambassadeurs van Hans Holbein, het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci), de barok (met o.a. werk van Gian Lorenzo Bernini), Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw (Rembrandt), het effect van de tempel van Salomo op de bouw van kerken in ons land, negentiende-eeuws impressionisme (Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas), vernieuwing en modernisme uit het begin van de vorige eeuw (Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Mondriaan, Le Corbusier), of werk uit de naoorlogse periode, de jaren zestig met Mark Rothko, Joseph Beuys en Eva Hesse, de bouw van het monumentale provinciehuis in Den Bosch door architect Hugh Maaskant, en uiteindelijk werk van nu, eigentijdse kunst (Neo Rauch, Martin Creed, Manfred Pernice en vele anderen), wat is het laatste dat ik gezien heb?

Waar de cursus definitief over zal gaan wil Bert mede van uw inbreng af laten hangen. Ligt je belangstelling meer bij historische kunst, of bij de dingen die nu gemaakt worden?

Iedereen heeft voordeel van deze nieuwe aanpak:

– Je kunt aangeven wanneer een cursus je het beste uitkomt en deze tijdig in je agenda noteren;

– Je krijgt invloed op de inhoud en samenstelling van de cursus;

– Bert kan zich zo mogelijk voorbereiden op de onderwerpen die in de groep naar voren komen;

– Misschien kan zich op deze manier een vaste groep kunstliefhebbers vormen


Kaart wordt geladen...

Startdatum
11 maart 2019
Einddatum
11 maart 2019
Tijd
19:30-20:30 uur

Locatie
Van Haestrechtcollege

Aantal vrije plaatsen: 0

De VU-Krant: lees online onze vu-krant door op onderstaande knop te klikken.